Kuva Henri Arolasta – Retkeilykoulu.fi perustajasta. Kuva otettu syksyllä 2021 Seitsemisen kansallispuistossa, kiireettömän kahden päivän ja yhden yön miniretkellä.

Henkka

Retkeilykoulua vedän minä, Henri Arola, kavereiden kesken Henkka. Asun Hämeenlinnassa perheeni kanssa ja ikää on 38 vuotta. Työskentelin 12 vuotta Puolustusvoimilla jota ennen neljä vuotta meni opiskellessa saman talon opinahjossa. Muutaman viimeisen vuoden aikana vahvistui halu tehdä työtä tavalla, joka vastaa paremmin omia arvoja ja tavalla, jolla se näkyy ja tuntuu myös arjessa. Yrittäjyydestä olin samalla, osin tiedostamattani, unelmoinut. Yksi merkittävä ristiriita arvojen ja silloisen arjen välillä olivat useat ja pitkät poissaolot perheestä. Kesällä 2020 jäin opintovapaalle ja syyskuussa 2021 eräoppaaksi opiskelun jälkeen yhtäkkiä olikin realistista tehdä itselle tärkeistä ja merkityksellisistä asioista päätoimista yritystoimintaa. Edeltävään muutamaan vuoteen mahtuu väsymystä, palautumista, uudelleen väsymistä ja palautumista, innostusta, monen monta inspiroivaa tapaamista uusien tuttavuuksien kanssa, yllättäviä mahdollisuuksia, ylämäkiä, ovien sulkemista ja avautumista, alamäkiä, ihmisten ystävällisyyttä ja auttamista, yhdessä suunnittelua ja toteuttamista. Tällä hetkellä tuo on johtanut Arola Outdoor Services yritykseen, joka toimii erä- ja luontoalalla sekä metsäalalla. Retkeilykoulu on nimeltään yrityksen ensimmäinen toimiala. Koen, että tällä hetkellä oma arvomaailmani ja käsitys siitä miten haluan työtä tehdä ja käytännön todellisuus kohtaavat mielekkäällä tavalla – odotan mielenkiinnolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Retkeilyoppia alkajalle, osaajalle ja järjestölle.

Retkeilykoulu on ollut mukana mm. retkeilyn perusteita harjoittelevien aloittelijoiden matkassa, syventämässä eräopasopiskelijoiden retkeilytaitoja ja toteuttamassa eräviikonloppua ja -päiviä eri vammais- ja kansalaisjärjestöille. Näistä esimerkeistä muodostuu mielestäni hyvä kuva Retkeilykoulusta: täältä saa retkeilysivistystä ammattilainen – aloittelija – liikunta- tai muuten vammainen – järjestö – Sinä. Toisin sanoen, Retkeilykoulu mahdollistaa retkeilyn mahdollisimman monelle.

Kaikilla on oikeus luontoon.

Järjestimme eräopasopiskeluiden ohessa kesäkuussa 2021 Liesjärvelle esteettömän retken. Retkelle osallistui erilaisia ihmisiä erilaisilla toimintakyvyillä, mukana oli näkövammaisia, amputoituja, joku liikkui pyörätuolilla. Tuon tapahtuman suunnittelu ja toteuttaminen yhdessä kollegojen ja retkelle lähteneiden ihmisten kanssa oli yksi merkittävä syy sille, miksi Retkeilykoulun toiminta on alkuaskeleistaan alkaen sopivaa kaikille. Liesjärvellä oli valtavasti uskaltamista, omien uskomusten ja pelkojen ylittämistä, uuden oppimista, inspiroivia retkisuunnitelmia tulevaisuuteen, kiitollisuutta, avoimuutta, avointa yhdessä oppimista ja olemista. Näitä halusi tehdä lisää!

Haluan auttaa ihan käytännön tasolla jokaista kokemaan luonto ja retkeilemään haluamallaan tavalla. Samalla tulee ehkä mahdolliseksi ylittää omia uskomuksiaan tai pelkojaan retkeilyn suhteen – kokea, että se onkin mahdollista juuri minulle. Löytää oma tapa retkeillä, pysähtyä ja juurtua luonnossa. Sieltä me kaikki olemme lähtöisin ja sitä kohti kulkiessa on askeleen lähempänä itseään. Toisaalta haluan auttaa liittoja, järjestöjä ja yhdistyksiä tarjoamaan jäsenilleen luontokokemuksia ja -elämyksiä. Edellinen työnantaja sanoitti silloiset työt johtamis- suunnittelu ja asiantuntijatehtäviksi. Nyt tämä suunnitteluosaaminen on mahdollista valjastaa yhteisönne käyttöön.

Näin Retkeilykoulu luo käytännön tasolla retkeilykulttuuria kaikille. Tällainen on minulle mielekäs tapa palvella kokonaisuutta – toivottavasti tavataan luonnossa!

Ystävällisin terveisin,

Henkka
Erä- ja luonto-opas
Metsuri
Personal trainer
Sotatieteiden maisteri